У част Његошеву

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


20.октобра, у Народној библиотеци у Љубињу, „Просвјета“ је организовала свечану академију којом је обиљежила 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша.

Prosvjeta-003

У програму ове свечаности, народни гуслар Вељко Бокић, уз звуке древног инструмента пјевао је одломке из „Горског вијенца“, „Љубињски звуци“ су пјевали познату пјесму о Његошу и Ловћену, а одломке из најновијих радова о Његошу, које су писали истакнути познаваоци и поштоваоци његовог лика и живота, књижевног, духовничког и државничког дјела, Матија Бећковић и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, казивале су чланице подмлатка „Просвјете“: Ана Турањанин, Анастасија Рудан, Милица Пудар, Ирена и Хелена Круљ и Јована Михић, ученице гимназије СШЦ „Светозар Ћоровић“ у Љубињу.

Prosvjeta-002

Традиционална народна ношња и достојанствена господственост учесника програма, допунила је утиске и поруке које су собом понијели посјетиоци ове приредбе.

Prosvjeta-006

Свечаној академији, претходила је сједница Скупштине љубињског одбора „Просвјете“, која је одржана у част 111.годишњице оснивања Пододбора „Просвјете“ у Љубињу, а имала је и радни карактер.

Prosvjeta-004

Prosvjeta-001

Скупштина је примила и усвојила годишње извјештаје Извршног и Надзорног одбора а утврдила је и оквирни програм рада и финансијски план за 2014.годину.