Туризам

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

Туристички потенцијал Љубиња је наразвијен и у основи неиспитан. Бројне су оцјене о солидном потенцијалу развоја ловног туризма, еко туризма, али је познато да су извјесне припреме својевремено обухватиле могућност успостављања „ваздушне бање“ у Банчићима, на бази података о дуговјечности људи са овог подручја. Извјесно, има довољно података који би могли потврдити натпросјечно висок проценат становништва које је доживјело дубоку старост, и преко 100 година. Ова појава се повезује са специфичном климом, исхраном људи и другим разлозима.

Као туристички мотиви могле би се издвојити бројне средњовјековне некрополе, а од природних ријеткости зелени дуб у Банчићима за кога легенда везује благослов Светог Саве. Легенда каже да се Свети Сава, кад је као принц Растко својевремено путовао овим дијелом земаља свога оца великог жупана Стефана Немање, једног љета одмарао у хладовини храста, кога је у знак захвалности благословио да – вазда буде зелен. Зелени дуб је вишестољетни храст на коме лишће не жути него своје зеленило задржава чак до краја марта.
Туристичка инфраструктура Љубиња је изразито неразвијена.  Врло скромна традиција, неразвијени капацитети објеката и услуга угоститељства, одсуства улагања у развој и промоцију туризма – основне су одлике стања туристичке инфраструктуре. Први помак би могло бити стварање критичне масе услова за формирање Општинске туристичке организације.

Хотел „Љубиње“ са 50 лежајева, мали олимпијски базен за спортове на води, градска спортска дворана, солидно богата и приступачна ловишта, бројна излетишта, широка подручја нетакнуте природе – већ постоје.