Представљени резултати ЛОД пројекта

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


03. 07. 2014 године у сали општине Љубиње одржана је завршна презентација пројеката реализованих у оквиру УНДП-овог пројекта  ЛОД III.

Презентацији су присуствовали Веско Будинчић, начелник општине Љубиње; Божена Бохм Калтак, менаџерица регионалне канцеларије УНДП у Мостару; Миливоје Ћоровић, замјеник начелника општине Љубиње; Дамир Жарак, УНДП-ов координатора ЛОД пројекта; Витомир Војчић, општински координатор ЛОД пројекта; Славица Турањанин, предсједница Удружења дјеце са посебним потребама „Зрачак“ Љубиње;  Драгиша Сикимић, представник удружења „Моја Херцеговина“ Љубиње и Маја Косјерина, представник Удружења „ЦОРИЕ“  Требиње.

Представници наведених организација, презентовали су присутним резултате реализованих пројеката и истакли захвалност УНДП и општини Љубиње на исказаном повјерењу и помоћи коју су имали у припреми и реализацији одабраних пројеката.

Иначе, пројекат Јачање локалне демократије (ЛОД) је финансиран из средстава Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европске уније,  а општина Љубиње је била једна од 11 општина из БиХ која је 2012. године одабрана за учешће у њему.

У оквиру овог пројекта организације цивилног друштва су реализовале  3 пројекта укупне вриједности од 135.000 КМ. Удружење „Моја Херцеговина“ реализовало је пројекат “Медиа центар – од информације до акције“ чија је вриједност била 63.447,50 КМ, Удружење „Зрачак“ реализовало је пројекат „Дневни центар за дјецу са посебним потребама“  вриједности 51.520 КМ, а УГ „ЦОРИЕ“ Требиње пројекат „Љепша околина за љепше Љубиње“ – укупне вриједности 19.782 КМ.

Учешће општине Љубиње у наведеним пројектима је било 10%.

Овом приликом су представници и УНДП и општине Љубиње истакли да је сарадња између Развојног програма Уједињених нација и општине Љубиње одлична, да је изграђено међусобно повјерење и да се надају да ће се ова сарадња наставити и у будућности.

Иначе, сарадња између УНДП и општине Љубиње отпочела је још 2009 године пројектом ИЛДП  – када је општина Љубиње постала прва источнохерцеговачка општина која је усвојила Стратегију развоја направљену по МиПРО методологији. Препоруке за примјену ове методологије  касније је дала  и Влада Републике Српске. У оквиру овог пројекта, поред израђене Стратегије, реализовани су и пројекти Израде Просторног плана општине Љубиње, а финансиран је и пројекат Изградње погребног центра.

2011 године општина Љубиње је учествовала у програму МДГФ-а, у оквиру којег је направљен кровни стратешки документ у области заштите животне средине  – ЛЕАП, а реализован је и пројекат Регулације Буковог потока.

2012. године настављена је сарадња у 2 фази пројекта ИЛДП – Имплементација усвојене Стратегије, а последњи пројекат који заједно реализују УНДП и Општина Љубиње је пројекат Наводњавања западног дијела Љубињског поља који се са 50% финансира из средстава УНДП-овог Фонда за подстицање локалног развоја.

Prezentacija LOD 006

Prezentacija LOD 001