Општина Љубиње прославила своју славу Малу Госпојину

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

Светом архијерејском литургијом у саборном храму Рођења Исуса Христа, коју је служио епископ захумско – херцеговачки и приморски Григорије, те литијом Светосавском улицом, сјечењем славског колача и заједничким ручком за госте и домаћине  (попраћеним културно-забавним програмом), Општина Љубиње обиљежила је своју славу  – Малу Госпојину.

slava grada-12

Обраћајући се присутнима у пригодној бесједи, начелник општине Веско Будинчић казао је да будућност овог краја види у развоју пољопривреде и прерађивачке производње:

– Сматрамо да имамо довољну базу за пољопривреду кроз Љубињско и Попово поље. Имамо овдје, рецимо, 2.000 тона вишње коју треба прерадити. Перадарство, знате, да имамо јако развијено, хладњаче за јабуку, која је поповска, треба да проширимо – за сада имамо једну са капацитетом од 300 тона. Постоји интерес људи који су власници плантажа у Поповом пољу да то наставе овдје. Наш развојни програм је да осигурамо логистику свим тим људима који се баве тим, да им овдје омогућимо да имају добру комуникацију, добру струју, добру воду, хлађење, дио прераде…Да се макар једна фаза одвија у граду Љубињу. То је некаква наша идеја и она се постепено развија. Мислимо да ће та идеја добити на брзини у наредном периоду…

Погон за производњу мортаделе креће за двадесетак дана

Данас је, додао је Будинчић,  требало да се обави дегустација љубињске саламе. Али, мало смо закаснили из разноразних техничких и других питања, па данас није отворен тај погон, али ће бити за двадесетак дана:

– То је значајан погон од 400 – 500 тона на  годишњем нивоу и то једини погон који би био ван Европске уније.

Према његовим ријечима, погон би у старту требало да запосли 30 радника. Касније ће их, додао је, бити и више. То је још једна развојна шанса. То је могућност још многим људима да се укључе у ову причу.

Инвеститори су, речено је, д.о.о. „Бакалар“ из Чапљине и ИМЕЛ – Индустрија меса „Љубиње“, а инвестиција је вриједна око четири милиона марака.

slava grada-6

slava grada-8

slava grada-9

slava grada-13

slava grada-16

slava grada-17

slava grada-23

Моја Херцеговина
Фото: Радован Дангубић