Одржана 8. сједница Скупштине општине Љубиње: Куповином „Панела“ до новог запошљавања

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

На данашњој,  8. сједници Скупштине општине Љубиње, главна тема,  поред неопходног ребаланса буџета, била је и кредтино задужење општине у износу од 300.000 КМ, којим је планирана куповина пословног објекта „Панели“,  у износу 200.000 КМ, те плаћање пристиглих обавеза и дуговања.

Са сједнице Скупстине општине, ФОТО: Жарко Јањић

Са сједнице Скупстине општине, ФОТО: Жарко Јањић

– Обично смо ребаланс до сада радили у 11. и 12. мјесецу, међутим, након завршених свих анализа, овај ребаланс ћемо урадити почетком деветог мјесеца. Јако мало можемо учинити када су у питању материјални трошкови, јер  када смо усвајали овај буџет, већ смо обавили редукцију истих, али и поред тога, приморани смо сваку ставку појединачно, поново анализирати,  и свести је на минимум минимума – објаснио је начелник општине Љубиње, Веско Будинчић.

– Основна ствар кроз коју се може дјеловати, а она је и најболнија, то су плате, затим капитална улагања, као и грантови и средства које дајемо буџетским корисницима. То су три сегмента која су носиви дијелови буџета. Ми у Љубињу имамо најмање плате у Босни и Херцеговини, те смо једина општина у којој је цијена бода 85 марака! Пар општина има око 95 марака, све остало је преко 100 марака! – нагласио је он.

– Смањићемо неке инвестиције, планирали смо Урбанистички план 25.000 КМ, одустајемо од њега, урадили смо Просторни за сада. Радићемо интервентно, само оно што морамо. Аплицирали смо  на пројекат код Међународне заједнице, 50-50%, за наводњавање доњег дијела поља. А,  такође смо  у преговорима, постоји један грант  за наводњавање, у коме је Републици Српској припало 20 милиона КМ, а Љубиње је најозбијнији кандидат да прође међу три најважнија пројекта, који се финансирају на начин: 15% општина, а 85% од споменуте донације. Тај пројекат се реализује у наредне три године, а ми смо тренутно у фази прикупљања пројектне документације  – додао је Будинчић

На питање одборника опозиције, с којим циљем општина купује пословни објекат „Панели“, те да ли постоји конкретан план,  како се он планира искористити и коју корист ће од свега тога имати становници Љубиња, начелник Будинчић је објаснио да је то једини начин да се привуче неки потенцијални инвеститор, да се направи здрава сарадња и договори отварање нових радних мјеста, те да ће тај пословни објекат бити представљен потенцијалним инсвеститорима на предстојећој конференцији „Дани Херцеговине“ која ће  по први пут бити одржана  половином августа (15-18).

На данашњој сједници прихваћени су  и бројни извјештаји о раду у прошлој години:  Јавног предузећа “Водовод”, Средње школе “Светозар Ћоровић”, Општинске борачке организације, Општинске организације Црвеног крста и  Одбојкашког клуба “Љубиње”, као и приједлог одлуке о накнади одборника Скупштине општине за вршење одборничке дужности у периоду од 2012. до 2016. године, те приједлог рјешења о именовању Пописне комисије општине Љубиње за попис становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, као и извјештај предсједника комисије по расписаним конкурсима у “Дјечјем вртићу” и Агенцији за књиговодствено – финансијске и правне послове.

Д. Сикимић – МОЈА ХЕРЦЕГОВИНА
Фото: Ж. Јањић