ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА У ПОСЈЕТИ НАШОЈ ОПШТИНИ

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

„Дара из Јасеновца је и Дара из Љубиња!“

Данас је нашу општину, заједно са члановима своје породице, посјетила тринаестогодишња Биљана Чекић из Козарске Дубице, која је постала позната по улози Даре Илић у филму „Дара из Јасеновца“.

 

Биљана Чекић је глумица, али прије свега дјевојчица чија је прабака успјела да се спаси из логора Јасеновац. Осталих деветоро њених рођака нису преживјели, страдали су у Јасеновцу и судбина народа Поткозарја је слична судбини српског народа у Херцгеговини.

„Постоји велика симболика у данашњој посјети Биљане Чекић или Даре из Јасеновца како је већина нас и ословљава, нашем Љубињу. Данас, заједно са Биљаном сјећамо се наше Даре из Јасеновца. Петогодишња Дара Милаковић из Љубиња је тог 2.8.1941. године на Илиндан, заједно са својом породицом и још 110 љубињских Срба одведена и пострадала у Јасеновцу. Најмлађи од њих је био осмомјесечни Милан (Владе) Турањанин.

Симболика је и у томе што се управо данас обиљежава тачно 80 година од страдања Срба на јами Пандурица код Љубиња, гдје је у ноћи 13. на 14. јул страдало 36 угледних љубињских Срба и домаћина. Страдали су љубињски Срби и у јами на Капавици њих 121, у Ржаном долу 189, Пандурици 36, Чавшу 103, Горњем Храсну 66.. У том периоду усташког покоља народ Љубиња се повукао у збјегове у околне планине Илију и Ситницу и спасио од даљих страдања. Али, поједини нису успјели преживјети. 12 љубињских беба, у планини Илија, је страдало, од којих је 9 било у првој години живота. Преко 700 невиних Срба је настрадало од усташког покоље те 1941. године.

Садашња Дара из Јасеновца и сви ми заједно с’ њом, остајемо да свједочимо о једном ужасном злочину да се никад не заборави. Заборавити не смијемо, јер заборав је гори од саме смрти. Сјећање нас опомиње да никад више не дозволимо да се било шта слично понови.
Одушевљен сам и Биљанином снагом да изнесе ову улогу јер то није нимало лако и драго ми је да видим овај осмијех на њеном лицу, јер упркос тешкој и мучној прошлости нашег народа ипак у будућност морамо ићи са осмијехом управо овако како то ради Биљана. Надам се да ће у будућности Биљана ће ћ имати много више улога у којима ће њен осмијех и неке веселије теме доћи до изражаја “ истакао је начелник општине Љубиње Стево Драпић.

У знак захвалност, начелник је Биљани уручио и пригодни поклон – умјетничку слику коју смо назвали „Дара из Љубиња“ рад љубињског умјетника Н. Костића.

 

Мала Биљана се захвалила на гостопримству и позиву да посјети општину Љубиње, а са присутним је подијелила своје утиске са снимања филма које је трајало три мјесеца и рекла да јој ништа није било тешко и о њеним намјерама да настави са глумом.

Слава коју је стекла кроз филм, Биљану, очигледно, није понијела и још увијек је скромна дјевојчица са прелијепим осмијехом.

„Изненађен сам колико подударности има у историји српског народа у Херцеговини и нашем Поткозарју. Хвала начелнику на гостопримству. Моја породица и ја носимо предивне утиске из Љубиња.“ – рекао је Биљанин отац Радован Чекић.

По завршетку посјете општини, наши гости су посјетили цркву Пресвете Богородице као и Меморијални споменик жртвама логора Јасеновац гдје су разговарали са локалним свештеником Сашом Којовићем.