Руска делегација посјетила Љубиње: Љубав и Љубиње су иста ријеч!

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

Јуче (петак), општину Љубиње посјетио је замјеник Амбасадора Русије у Босни и Херцеговини, Керестеджјанц Алексеј Леонидовић, а заједно са њим дошла је и чланица Аташеа за културу, Ивлева Анна Владимировна.

Керестеџyантс Алексеј Леонидовић, Ивлева Анна Владимировна, Галина Бокић (Фото: Радован Дангубић)

Керестеджјанц Алексеј Леонидовић, Ивлева Анна Владимировна, Галина Бокић (Фото: Радован Дангубић)

Они су у Љубиње дошли на позив професорице руског језика у Љубињу, Галине Бокић, која је и члан Руско-српског пријатељства „Мост“, те која је на једном од њхових заједничких састанака и договорила ову посјету. Галина је иначе рускиња удата у Љубиње, у којем заједно са супругом и њихова два сина живи већ скоро 15 година.

На самом доласку у Љубиње, уважени гости из Русије су се прво упутили у зграду општине, на свечани пријем, гдје су их примили начелник општине Љубиње, Веско Будинчић, предсједник Скупштине општине Љубица Козић, замјеник начелника Миливоје Ћоровић, директор СЧЦ „Светозар Ћоровић“ Ђорђе Тохољ и професорица руског језика, Галина Бокић. Примарне теме њиховог разговора биле су проширење сарадње у области културе и економије.

Руска делегација на пријему код начелника општине Љубиње, Веска Будинчића

Руска делегација на пријему код начелника општине Љубиње, Веска Будинчића

Након разговора, сви заједно су се упутили у СЧЦ „Светозар Ћоровић“, гдје је у част њиховог доласка организован богат културно умјетнички програм на руском језику, у којему у су учествовали средњошколци из Љубиња и Берковића, заједно са ђацима из Основне школе „Свети Сава“ из Гацка и њиховом наставницом руског језика Мирјаном Слијепчевић.

На самом почетку приредбе, присутнима се обратила Галина Бокић, која се између осталих, захвалила и начелнику општине Љубиње на подршци у организовању ове манифестације, а потом и свим присутним гостима који су својим присуством увеличали овај догађај, а посебно бившим професорима руског језика у пензији, Ратомиру Ћуку и Виду Мичети, који такође били присутни.

Након 90 минута, колико је трајао културно умјетнички програм, присутнима се обратио и замјеник Амбасадора Русије у Босни и Херцеговини, Керестеџyантс Алексеј Леонидовић.

„Добро вече драги пријатељи, ово је за мене био прави празник, прави извор љубави. Мислим да није никако случајно ово што кажем. Ми се налазимо у Љубињу, а Љубиње и Љубав су иста ријеч!“, почео је своје обраћање Алексеј, на што је бројна публика одреаговала громогласним аплаузом.

“Љубав и Љубиње су иста ријеч” – Керестеџyантс Алексеј Леонидовић

“Љубав и Љубиње су иста ријеч” – Керестеджјанц Алексеј Леонидовић

„Када сам скоро прије 13 година, путујући ка Требињу, угледао таблу „Љубиње“, помислио сам, па како је могуће и ко је то неком граду дао овако романтично, име – Љубиње. Заиста предивно“, истакао је он.

„Желим да захвалим прије свега родитељима, родитељима ове дивне дјеце коју сте одгојили, заиста имате разлога бити јако поносни. Као човјек из Русије, гледао сам код нас разне културно умјетничке програме на нашој телевизији, и све је то лијепо, али овакву емоцију и искреност као вечерас – до сада нисам осјетио“, истакао је Алексеј кога је одушевљена публика поново прекинула аплаузом.

„Ми потичемо из истог корјена, и јако је важно да што више упознајемо наше културе. Наше душе су једно, и ја не мислим, ја просто знам да ће тако бити заувијек“, додао је Алексеј Леонидовић.

Он се на крају захвалио и руководству општине Љубиње, те руководству СШЦ „Светозар Ћоровић“, што су им уприличили ову посјету, а ђацима ове установе су подијелили и бројне пригодне поклоне.

Посјета руске делегације општини Љубиње, као и организовање културно-умјетничког програма, за примарни циљ су имали да повећају интерес за учењем руског језика код млађе популације, који је и одличан предуслов за наставак његовања братских руско-српских односа.

ambasador_-5

ambasador_-6

ambasador_-12