ПС Љубиње: Почела кампања „Бирај живот без оружја“

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


 

Од 1. септембра почела је кампања “Бирај живот без оружја”, посвећења прикупљању и уништењу локалног наоружања у Републици Српској, те је тим поводом одржана и конференција за медије.

Са почетком компање, почела је и примјена Закона о амнестији за недопуштено држање минско-експлозивних средстава и илегалног оружја у РС, који гарантује заштиту од Кривичног гоњења и прекршајног поступка, грађане који пријаве минско-експлозивна средства и оружје у илегалном посједу.

Командир ПС “Љубиње”, Илија Ћук, рекао је за “Моју Херцеговину” да грађани могу добровољно пријавити посједовање минско-експлозивних средстава Полицијској станици “Љубиње” позивом на бесплатни број 122, те да ће полицијски службеници са радницима Републичке управе цивилне заштите доћи на адресу или мјесто на којем се минско-експлозивно средство налази.

Iko-2

Iko-1– Веома је важно да мине, експлозивни материјал и неексплодирана убојита средства, грађани не достављају сами у ПС “Љубиње”, нити га одлажу на било који начин – додао је Ћук.

Грађани који илегално посједују оружје и за које немају оружани лист, а испуњавају услове из члана 10. Закона о оружју и муницији, могу поднијети захтјев ПС “Љубиње” за легализацију оружја, и то у року од шест наредних мјесеци, за издавање оружаног листа, односно одобрења за посједовање и ношење оружја. ПРИЛИКОМ ПОДНОШЕЊА ЗАХТЈЕВА, ГРАЂАНИ НИСУ ДУЖНИ ДА ДОКАЗУЈУ ПОРИЈЕКЛО ОРУЖЈА.

Уколико физичка и правна лица не могу легализовати оружје, предаће га полицијским службеницима, а против њих неће бити покренут ни кривични ни прекршајни поступак.

Све наведене активности се спроводе због задовољавања безбједносних потреба грађања, како минско-експлозивна средства и оружје, не би били предмет знатижеље, игре или злоупотребе.

“БИРАЈ ЖИВОТ БЕЗ ОРУЖЈА!”

Моја Херцеговина