ОДГОВОР НА САОПШТЕЊЕ СНСД-а

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


Поштовани суграђани,

Био сам у дилеми да ли уопште да одговарам на саопштења СНСД-а, али пошто они још једном желе да обману јавност након неиспуњавања својих обећања и пошто саопштење написаше без било какве провјере и трунке одговорности па чак и без „звучног наслова“ а све зарад тога да кажу да они нису (а јесу) ти који су усмјерили 200 000,00 КМ од Владе Србије за Дом здравља и парохијски дом у Стоцу а не у Вашу МЗ, осјећам потребу да вам појасним како ствари стоје.
Ја могу да их разумијем јер их је ухватила нервоза а видљив је и огромни притисак јавности на испуњење обећања која су дали приликом прављења нове скупштинске већине. Тада су веома лако обећали да ће до почетка маја ове године бити асфалтиране све улице у МЗ Виногради а да начелник и општинско руководство лажу народ, и да неће ништа успјети урадити у Виноградима. Међутим, како је дошло до асфалтирања дијела насеља, нервоза постаје све већа и расте потреба за писањем разних саопштења, јер треба се покушати оправдати пред народом.
Као прво, треба да се зна да је нетачно „да је у љето 2017. године у љубињској скупштини вољом одборника СНСД-а, ДНС-а и ДЕМОС-а изгласано намјенско кредитно задужење у сврху реализације пројекта изградње путне инфраструктуре у насељу Виногради“. ДЕМОС као политичка странка није постојао у томе периоду, формиран је тек крајем 2018. године. Нетачно је и то „Након тога кредитно задужење је у потпуности реализовано и паре су „легле“ на општински рачун“. На сједници Скупштине Општине одржаној дана 28.07.2017.године донесена је Одлука о кредитном задужењу Општине Љубиње у износу од 600.000,00КМ, са намјеном за реализацију капиталних инвестиција и то:
− Реконструкција и асфалтирање приградских саобраћајница у насељу Виногради са изградњом пјешачких стаза и оборинском канализацијом 325.000,00KM,
− Изградња канализационе мреже за основну и средњу школу 57.000,00KM,
− Реконструкција и санација водоводне мреже 218.000,00KM.
Послије тога, тачније 03.11.2017. године одборници ДНС-а су обавијестили начелника и предсједника скупштине да напуштају скупштинску већину а због тога није усвојен буџет за 2018. годину а самим тим ни кредитна средства нису могла бити оперативна односно паре нису „легле“ на општински рачун. Паре су „легле“ на општински рачун 14.05.2018. године, по окончању тендерске процедуре.
Буџет Општине за 2018. годину усвојен је на сједници Скупштине одржаној 19.02.2018.године. На истој сједници усвојена је Одлука о измјени Одлуке о дугорочном кредитном задужењу и изгласано је да кредитно задужење буде преусмјерено и то:
− 350.000КМ за насеље Виногради,
− 250.000КМ за изградњу система за наводњавање.
За ову Одлуку гласало је 11 одборника „за“ и 4 одборника „против“(ДНС).

Што се тиче асфалтирања улица по пројектној докуменцији и раније добијеној дозволи од ЈП „Путеви Српске“ само једна улица може имати прикључак на магистрални пут и иста се тренутно асфалтира, а улица испод Облог брда се у цијелости асфалтира.

Све улице у Виноградима се насипају једнако и ту нема никаквих подјела ни приоритета, за разлику од радова које изводи механизација ХЕТ-а која ради по партијским приоритетима које одређују писци ових чланака и портири, што свако може да се увјери на терену. Када смо већ код давања објашњења нека неко од њих покуша да објасни зашто није насут плато око јаме Пандурица и зашто није отјеран ни један камион насипа на градску депонију смећа.

Што се тиче УНДП-а, МЗ Виногради и Удружења пчелара истина је сљедећа:
Општина Љубиње је 10.12.2015. године послала апликацију на јавни позив за учешће у пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ “ који је био расписан од стране УНДП-а. Својим писмом, од 21.04.2016. године, УНДП је обавјестио Општину Љубиње да је ушла у ужи избор општина које ће учествовати у пројекту, а писмом од 30.06.2016. године потврђено је да је Општина Љубиње одобрена од стране пројектног одбора као придружена општина са пробним периодом до фебруара 2017.године. Општина Љубиње 22.07.2016. године, након спроведене евалуације доставља ранг листу партнерских мјесних заједница што је од стране УНДП-а потврђено писмом од 17.08.2016.године. По правилима УНДП-за вријеме трајања Пројекта (2016-2019) није могуће мијењати изабране партнерске мјесне заједнице. Како је МЗ Виногради формирана Одлуком Скупштине Општине фебруара 2017. године видимо да није могла да буде изабрана у пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ “ већ то може да буде само дио нечије маште и то оне ружне, чупајући из контекста ријечи од 100.000КМ које УНДП улаже у општину Љубиње (4 пројекта мјесних заједница и Друштвени центар). Моје ријечи да је формирање мјесних заједница добро из разлога могућности аплицирања на разне пројекте су чигледно злоупотријебљене. Никаква средства од УНДП-а за реализацију пројекта у Виноградима нису добијена па самим тим нису могла бити ни преусмјерена Удружењу пчелара, што се може провјерити код УНДП-а.
Удружење пчелара „Кадуља“ је кандидовало свој пројекат у оквиру пројекта развоја тржишне пољопривреде „ФАРМА II“ којег финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД ) и Влада Краљевине Шведске и добило одређени дио средстава у веома јакој конкуренцији тако да је то за похвалу, а не да се користи као још једна изречена лаж. Још желим да напоменем да као члан удружења нисам користио поменута средства.

„Рупа “ за коју тврдите да смо је ми ископали је “упојни бунар“ који се налази у пројекту који је израдила пројектантска кућа ИГ „ИНЖИЊЕРИНГ“ Требиње, а ревизију пројекта је урадио „Институт за грађевинарство“ Требиње. За све постоји уредна документација и ништа није рађено произвољно него по пројекту.
Технички пријем радова ће бити у цијелости урађен по завршетку асфалтирања ове три улице.

Од господина Петра Ђокића, министра енергетике и рударства у Влади Републике Српске смо добили обећање о помоћи од 200.000КМ око реализације пројекта у насељу Виногради. Том приликом смо га угостили и обишли радове у насељу Виногради о чему свједоче прилози на РТРС, АТВ, БНТВ. Обећање је реализовано и овим путем користим прилику да се још једном захвалимо министру Ђокићу.

Што се тиче донације Владе Републике Србије- још једна изречена лаж. Ми смо кандидовали пројекат асфалтирања улица у насељу Виногради преко конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу пошто смо за тај пројекат имали израђену сву пројектну документацију. О томе свједочи допис од 12.04.2019.године. Након добијања донације ови који се сада хвале и износе неистине тврдили су да ни они нису упознати са пројектима за које је додјељена ова донација, нити да знају ко је кандидовао ове пројекте. О томе свједочи и закључак Скупштине да се тражи преусмјеравање средстава, али када су „потегнути за уши“ од „вишег нивоа“ онда су почели мијењати причу, па су чак ишли до те мјере да „нападају“ Предсједника скупштине да исти промијени. Ми смо се уредно захвалили свим релевантним факторима и у Репблици Српској и у Републици Србији.

Ми нисмо против реконструкције Дома здравља, већ смо мишљења да има приоритетнијих ствари које треба да се раде, пошто је у Дому здравља једино зграда у функционалном стању (јер је реконструисана прије 7-8 година). У Дому здравља немамо чак ни доктора породичне медицине, тако да се доводи у питање опстанак истог. Због чега је сада Дом здравља у оваквој ситуацији можете и сами да претпоставите као и то зашто је сада потребна реконструкција већ реконструисаног ако не из разлога да се народу баци прашина у очи и скрене пажња са свакодневне а битније теме „Хоће ли имати ко да нас лијечи“.
Није тачно да ја три мјесеца од потписивања споразума тражим да се нешто измијени. Тачно је да смо 01.07.2019. године потписали споразум о финансирању пројекта из донаторских средстава Владе Републике Србије, јер да га нисмо потписали не би били у могућности да тражимо реалокацију средстава, а реалокацију смо тражили одмах, тачније 09.07.2019. године за што постоји доказ у допису.
Све горе поменуто можемо пoткријепити доказима од чега је већина већ објављена у службеним гласницима Општине Љубиње. Да је приликом писања поменутог саопштења било озбиљности и одговорности и жеље за истином а не за звучним насловом вјероватно га не би никада ни написали.
Ја уопште нисам нервозан нити имам разлога за то. Све што је урађено урађено је јавно и транспарентно и у складу са Законом о јавним набавкама. Поносан сам што немам подршку од људи који су исти као и писац оног текста. Јер, да сам исти морао бих се служити само лажима и обманама, а ко је нервозан и коме понестаје времена – не знам.
И због чега оволика писања и измишљања?
У фебруару 2019. године када је прављена нова скупштинска већина народу се обећало пуно, а ништа није урађено. А ако сам ја неспособан и ако сам политички анонимус зашто господо нисте кренули у референдум за опозив начелника, ако сте толико јаки и моћни? Не смијете, јер знате исход истога и свјесни сте колико вас народ у Љубињу цијени и поштује.

НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ

Дарко Крунић