Дом здравља Љубиње: ОБАВЈЕШТЕЊЕ

Print Friendly, PDF & Email

AAA » A+ | A-


Због тренутне епидемиолошке ситуација, а с циљем заштите здравља становништва Љубиња, хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Љубиње позива грађане који су у последњих 10 дана боравили или долазе из иностранства, као и из градова у БиХ у којима су званично регистровани случајеви обољелих од коронавируса (БАЊА ЛУКА, СРБАЦ, ЛАКТАШИ, ЗЕНИЦА, ОРАШЈЕ…) да се јаве на телефон број 059/621-350 ради евидентирања, давања савјета о даљем понашању и евентуалног предузимања одговарајућих епидемиолошких мјера.

Овим путем апелујемо да особе, које имају респираторне проблеме, остану код куће и смање социјалне контакте.

Препоруке грађанима:

– Редовно перите руке топлом водом и сапуном или користите средство за дезинфекцију на бази алкохола.
– Избјегавајте руковање и одржавајте растојање од 1 метар приликом разговора.
– Избјегавајте додиривање лица, уста, носа и очију;
– Избјегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кашаљ и/или кратак дах.
– Провјетравајте просторије и боравите што више на отвореном.

Скреће се пажња грађанима да одласке љекару сведу на минимум, а да медицинску помоћ затраже само када су теже болесни, јако лошег општег стања, када имају јако високу температуру и грозницу и дуготрајно повраћање, док се за остале проблеме потребно јавити телефоном.

У случају сумње на инфекцију вирусом корона није пожељно долазити, већ се треба јавити телефоном надлежном љекару или на број телефона 059/ 630-350.

Уколико сте већ морали доћи на преглед и у чекаоници је већи број особа, након јављања медицинској сестри можете причекати вани на отвореном.

Препоруке за чишћење и дезинфекцију простора и предмета за вријеме кућне изолације:

– Особу у кућној изолацији смјестити у посебну и добро прозрачену собу.
– Чланови који живе у истом домаћинству с особом у кућној изолацији, требају остати у другој соби или одржавати удаљеност од најмање један метар од особе у изолацији. Потребно је добро провјетравати заједничке просторије (кухиња, купатило) и избјегавати да дијеле предмете из непосредног окружења особе (четкице за зубе, цигарете, јело, посуђе, чаше, пешкире, крпе или постељину).
– Због могућег преживљавања вируса ЦОВИД-19 у околини неколико дана и на различитим површинама и више од 48 сати на собној температури (20°Ц), просторе и предмете потенцијално контаминиране ЦОВИД-19 треба очистити и дезинфиковати алкохолом или асепсолом прије поновне употребе.

Управа Дома здравља Љубиње